Warzywnik

W naszym ogrodzie kuchenny uprawiamy warzywa i owoce do naszej restauracji. Ogród prowadzony jest według zasad uprawy ekologicznej. Zagony warzywne są przygotowane z kompostu produkowanego w gospodarstwie.


ogród kuchenny, grządki permakulturowe

Aby uniknąć niszczenia próchnicy i organizmów żyjących w glebie nie stosujemy uprawy odwracającej glebę. Warzywa sadzone są na zagony w formie małych ukorzenionych roślin, które przygotowujemy w cieplarni. Rośliny na grządkach zabezpieczone są przed chłodem i niekorzystnymi warunkami poprzez okrywanie agrowłóknina. Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane są ręcznie, nie używamy żadnych środków chemicznych do ochrony i nawożenia. Rośliny ciepłolubne i nowalijki uprawiamy w tunelu foliowym. Roślinom wodę dostarcza system nawadniania. Woda do podlewania czerpana jest z naszego stawu. W ogrodzie uprawiamy ponad 110 odmian warzyw.


tunel foliowy, papryka